Om Oss

Om Saffran&Co

2011  En gymnasieelev i Göteborg bestämde sig för att importera världens finaste saffran som en del av ett skolprojekt. Detta sökande tog henne till en provins I Herat-Afghanistan där ett kvinnligt kooperativ odlat saffran på den mark där det en gång odlats opium. Saffran kan konkurrera ut opiumet i ett land som står för 97 procent av världens opiumodling. Det var en briljant idé.

2012 Vår saffran tilldelas 3 Golden Stars från Superior Taste Award i Bryssel år efter år. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder en produkt som förtjänar sin egen kategori.

2013  Skoklasser och lag får upp ögonen för oss och börjar sälja saffranet för att samla ihop pengar till laget/klassresan.

2018  Saffran&co är största importören av afghanskt saffran i Sverige.

Om saffran

Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran.

ISO har tagit fram en standard för att kvalitetsmärka saffran, ISO 3632, som graderar saffran i fyra kvalitetskategorier på laborativ väg, efter dess halt av crocin (färg), picrocrocin (smak), och safranal (doft). Vårt saffran är av kategori 1, den högsta kategorin, även kallad “coupé”.